Kategorier
Solceller

Annorlunda förslag från solcellsleverantör

De vanligaste är att man hör om en solcellsleverantör som levererar solceller för tak. Men det finns andra sätt att placera solceller och det är nere på marken.

Andreas hade länge funderat på att skaffa solceller till sin lada. Flera av hans grannar hade redan gjort det. Andreas arbetade med grödor och hade även ärvt en hel del skog så el behövdes. Han hade nyligen tagit över jordbruket och hade inte helt bestämt hur det skulle se ut i framtiden. Men han hade en del idéer som kanske skulle sättas i verket. En av idéerna var att skaffa solceller på ladan för att bli självförsörjande när det kommer till el.

Han hade gjort en hel del efterforskningar och även skickat mail till flera solcellsleverantörer. Det gällde att jämföra ordentligt. Efter att ha fått veta lite mer om dem hade han bett ett av företagen att skicka en representant som han kunde diskutera saken med. Då skulle han få svart på vitt om hans lada var godkänd att använda för solceller och sedan ta det därifrån. Det var bara att hålla tummarna.

Solcellsleverantör på besök

På eftermiddagen dök solcellsleverantören upp och Andreas var redo för det som komma skulle. Leendet som Erik, som representanten hette, visade upp lovade gott. Andreas hade rätt. Hans lada var relativt ny och hade ett stabilt tak som kunde ta många solceller. Det var hans beslut om han ville ha så många som får plats och sälja el, eller endast producera till sig själv.

Medan de fortsatte diskutera plockade Andreas fram några koppar som han fyllde med kaffe ur termosen. En sockerkaka han bakat tidigare fick göra dem sällskap på bordet. De diskuterade och Andreas frågade om han kunde få en offert på både få och många solceller, något som absolut gick att ordna enligt Erik.

Solcellsleverantör överraskar

När de satt och drack kaffe skojade Andreas om att han kanske kunde installera solceller på den mark som han inte vet vad han ska göra med. Erik såg undrande på honom och Andreas förklarade att han hade ganska mycket ängs- och skogsmark som stod orörd. Ett ljus tändes i Eriks ögon när han frågade mer om hur stora ytor det handlar om.

När han fått svar förklarade Erik att hans företag även abonnerade mark för att skapa solcellsparker. Det innebar att de under ca fyrtio år skulle hyra hans mark och sätta upp en solcellspark. De installeras på marken i en specifik vinkel och fångar sedan in solens alla strålar. Andreas skulle givetvis få vara med på avkastningen då han skulle få en fast procent på alla intäkter. Andreas kunde känna hur han stirrat och fick skärpa sig för att inte låta för ivrig.

Tar med sig solcellsleverantör ut i naturen

Då det varit sent på dagen hade det inte funnits tid att se på marken den dagen. Istället lovade Erik att komma tillbaka med offerterna nästa vecka och då kunde de se på marken om Andreas fortfarande var intresserad. Det lät bra, tyckte Andreas och de sa på återseende. Nu hade han fått en hel del att fundera på innan Erik var tillbaka. Skulle han satsa fullt på ladan om han abonnerade ut marken?

Erik kom som utlovat och de började med att ta sig ut till den ängsmark som han lovat visa. Representanten Erik som jobbade för solcellsleverantören fick samma lyckliga uttryck som sist och sa att marken skulle vara perfekt. Inget kunde bestämmas idag. Men de kunde sätta fart med att installera solcellerna på Andreas lada. Till att börja med skulle han ha ett mindre antal. Under tiden skulle ett beslut tas om marken.

Läs mer information och tips för dig på webbplats: elavsol.se